На каква възраст, колко и какъв е най-подходящ за малчугана
Снимка: Guliver / iStock
В листата с любими детски храни на едно от първите места е шоколадът. Той е източник на енергия – 100 грама черен шоколад дават 500 калории и заедно с това има много хранителни вещества. Полезен е за детето, при условие, че то го получава в точния момент.
Зърнени закуски с какао от 6 месеца нагоре
Какао, захар и ароматизатори присъстват в зърнените закуски за малчуганите. И те са сред най-предпочитаните за деца до 7 години.
Още от 6-месечна възраст присъстват и в някои зърнени каши.
Блокче шоколад – след втората година
Шоколадът е смес от какаово масло, захар и със съдържание от 40 до 80% какао.
Какаото дава на детския организъм полезни вещества като калий, магнезий, фосфор, желязо, витамини PP, B2, B9... много малко фибри, но и едно особено вещество - теобромин, което стимулира нервната система.
Снимка: Guliver / iStock
Обикновеният шоколад съдържа наситени мазнини, които не са подходящи и трудно се преработват от нервната система на малкото дете. Затова лекарите препоръчват да не се дава на хлапета до 2-годишна възраст.
Може да му предложите 1 блокче черен шоколад, защото то ще даде енергия, от която детето се нуждае. Като парченцето може да се се настърже върху млечния десерт като украса.
1 лъжица разтопен черен шоколад
Полезен е на-вече черният шоколад, заради богатото съдържание на минерали и витамини в каковите зърна, но той не винаги допада на вкус на детето. Затова го използвайте разтопен в различни десерти – за да даде вкус и аромат, както и полезните си хранителни вещества.
Но дори стопен, той запазва мазнините, които не са подходящи за най-малките и затрудняват храносмилането им.
Когато детето е между 2 и 3 години, може добавите шоколад в муса или с разтопен черен шоколад да залеете нарязаните в купичка плодове – ябълки, банан, ананас, мандарини.
След като навърши 3 г. , шоколадът може да е част от торти, тарталети, млечни кремове и десерти.
Черният шоколад е най-полезен – той съдържа какао, 35% какаово масло и захар и е най-богат на полезни за детския организъм хранителни вещества.
Млечният шоколад – обикновено съдържа 25% какао, мляко, масло, захар и каково масло. Млечният шоколад е особено богат на калций, но има доста по-малко магнезий в сравнение с черния.
Белият шоколад – не съдържа какао. Както подсказва името му, в състава му влиза мляко, какаово масло, захар и аромати. Изключително е богат на наситени мазнини – с други думи той е най-калоричен.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари